Numărul angajaţilor care au depus reclamaţii împotriva patronilor a crescut în ultima perioadă. Potrivit unui raport al ITM Olt, de la începutul acestui an, au fost înregistrate peste 400 de sesizări. Mai mult de jumătate dintre angajaţi şi-au reclamat şefii pentru neplata drepturilor salariale.
Cele mai multe sesizări, fie anonime sau nu, sunt din domeniul producţiei confecţiilor, construcţiilor sau comerţului.
Potrivit şefului ITM Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, peste 60 la sută din numărul total de sesizări vizează neplata de către patroni a drepturilor salariale. În toate cazurile, inspectorii de muncă au trasat măsuri cu caracter obligatoriu pentru angajatori.
Munca la negru, dovedită… în instanţă
Cele mai mari probleme le întâmpină organele de control în cazul soluţionarii reclamaţiilor referitoare la munca fără forme legale de angajare, mai ales dacă acestea sunt făcute după încetarea raporturilor de muncă.
„Sesizările cu privire la munca la negru este indicat să se facă în perioada în care acele persoane lucrează, întrucât inspectorii de muncă nu pot face dovada muncii fără forme legale de angajare decât dacă identifică acele persoane ca desfăşurând activitate. În situaţia în care persoanele au lucrat la angajatori neavând contracte pot face dovada celor sesizate numai la instanţa de judecată pe bază de martori, calitate pe care inspectorul de muncă nu o are, interogând martorii”, a spus Ungureanu.
Şeful ITM a adăugat că, aproape toate sesizările sunt întemeiate, cu unele excepţii în care petenţii au în vedere alt scop, inclusiv să se răzbune pe vecini sau foşti angajatori.
Sesizările sunt confidenţiale
Sesizările care sunt depuse au termen de soluţionare 30 de zile, timp în care inspectorii efectuează verificările pentru clarificarea situaţiei şi formulează un răspuns s