Băncile reacţionează diferit la ultima decizie BNR. Unele anticipează tăierea dobânzilor la credite, cu până la 3%. Altele spun, însă, că piața a ieftinit până acum creditele şi am putea vedea chiar scumpiri
În ultima ședință de politică monetară, BNR a redus dobânda-cheie la 4%, un nou minim istoric, iar analiştii se aşteaptă la o nouă o reducere de dobândă, de 0,5% la începutul lui 2014, nefiind exclusă nici o scădere a rezervelor minime obligatorii (RMO), ţinute de bănci la BNR. Ca urmare, piața s-ar putea confrunta cu un excedent de lichiditate şi mai mare decât cel existent în prezent, care a coborât nivelul ratei Robor pe piaţa interbancară la minime istorice, de 3,18% pentru împrumuturile pe trei luni.
În condițiile în care titlurile de stat pe un an sunt remunerate cu 3,2%, adică sub nivelul Robor la un an, de 3,4%, băncile consideră că acest tip de investiție a devenit nerentabil.
„Performanțele economice sunt foarte slabe și foarte puține IMM-uri se califică la împrumuturi bancare. Plasamentele la Ministerul Finanțelor nu mai fac profit, iar o eventuală eliberare de RMO s-ar putea duce clar în plata creditelor restante pe care le au băncile din România“, spune Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank. Chiar dacă recunoaște că loc de reduceri ale dobânzilor la creditele pentru IMM-uri ar mai exista, Ionuț Dumitru spune că nivelul Robor la o lună (2,60%) este foarte jos, iar o scădere și mai accentuată a dobânzilor pe interbancar s-ar putea duce în deprecieri de curs. Deşi lichiditatea excesivă are riscurile ei, reducerea RMO este așteptată de bănci.
Un plus de 4 miliarde de lei din RMO
„Ieftinirea creditelor în lei va continua în perioada următoare, fiind posibile scăderi ale dobânzilor de 1-2-3 puncte procentuale, în funcție de tipul creditelor. Chiar dacă a existat o anumită întârziere între momentul transmiterii