În toate mesajele mele politice am susţinut necesitatea descentralizării şi chiar a regionalizării. Distribuţia puterii şi aducerea deciziei aproape de cetăţean sunt preocupări fundamentale ale democraţiei, preocupări actuale şi restante pentru România. Descentralizarea este o nouă etapă în modernizarea României pe care o susţin, dar aştept şi paşi care să confirme eficienţa acesteia.
Deşi descentralizarea trebuia să aibă loc demult, elita politică centrală a considerat că nu există suficientă competenţă la nivel local pentru a gestiona managementul unor instituţii şi nici sustenabilitatea acestora în perspectiva dezvoltării. După ani de experienţă privind descentralizarea la nivel de şcoli şi spitale, vedem că se poate gestiona dezvoltarea locală şi din provincie. Cu sincope sau cu probleme uneori, dar se poate. Temerea faţă de aşa numiţii baroni locali care ar acapara toata puterea locală, sau temerea de corupţie au fost alţi factori determinanţi în reticenţa faţă de descentralizare.
Acestor temeri le răspund cu concluziile unei analize făcute de un jurnalist de la Deutsche Welle referitor la România şi disputa pe descentralizare. În primul rând, spune analistul Deutsche Welle, să presupunem că baronii locali ar lua puterea, dar acest lucru este legitim, pentru că ei au fost aleşi de electoratul local, ca atare dau socoteală comunităţilor, spre deosebire de autorităţile centrale, fără legitimitate electorală.
În al doilea rând, un reprezentat al puterii locale este întotdeauna controlabil, el dă seamă la vot despre ceea ce a făcut, oamenii sunt acolo, îl verifică, îl văd ce face; spre deosebire de cei care exercită puterea de la nivel central, care sunt mai degrabă ascunşi, “în ceată”.
În al treilea rând, legat de corupţie, analistul Deutsche Welle, spune că, chiar dacă ar fi aşa, corupţia este mai mică în teritoriu dec