Cercetătorii scoţieni au constatat că valoarea ajutorului de şomaj "nu are efect" asupra stării de bine a celor fără un loc de muncă
A nu fi angajat în Spania, Polonia şi România are un "efect redus" asupra stării de bine
Deşi în Luxemburg şi Suedia ajutorul de şomaj are o valoare ridicată, şi insatisfacţia în rândul celor fără un loc de muncă este mare
Valoarea ajutorului de şomaj nu are efect asupra celor fără un loc de muncă, oamenii nefiind demotivaţi de faptul că primesc un suport financiar consistent.
Astfel, potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Edinburgh în 28 de ţări din Europa, valoarea mare a ajutorului de şomaj nu conduce la o demotivare în căutarea unui loc de muncă.
Cercetătorii scoţieni au constatat că valoarea ajutorului de şomaj "nu are efect" asupra stării de bine a celor fără un loc de muncă. De asemenea, ei au constatat că unele ţări, cu cele mai generoase ajutoare, au unii dintre cei mai trişti cetăţeni fără un loc de muncă şi viceversa, relatează BBC News online, citat de Mediafax.
Studiul a comparat modul în care lipsa unui loc de muncă afectează nivelul de satisfacţie faţă de viaţă a oamenilor.
Cercetătorii au constatat că Luxemburgul şi Suedia se află în primul sfert al clasamentului întocmit atât în privinţa nivelului valorii ajutorului, cât şi al insatisfacţiei în rândul celor fără un loc de muncă.
România, printre cele mai mici ajutoare de şomaj
Invers, România şi Bulgaria se află în ultimul sfert al clasamentului în ceea ce priveşte nivelul valorii ajutoarelor de şomaj, însă persoanele fără un loc de muncă din aceste ţări sunt cele mai puţin afectate şi, respectiv, antepenultimele cele mai afectate.
Raportul sugerează că unii factori culturali şi demografici au influenţat nivelurile satisfacţiei faţă de viaţă a persoanelor fără loc d