Cursurile de formare şi atestare a asistenţilor maternali profesionişti de la nivelul judeţului Olt au fost sistate. Măsura a fost luată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt, întrucât, în prezent, numărul persoanelor calificate în acest domeniu este cu mult mai mare decât ar fi necesar.
Având în vedere criza economică, multe persoane care şi-au pierdut locurile de muncă s-au reorientat către alte joburi care au căutare pe piaţa muncii. Unul dintre acestea este meseria de asistent maternal profesionist. Dacă până în urmă cu ceva timp era nevoie de asistenţi maternali profesionişti, în prezent, la nivelul judeţului, există un surplus de personal.
Astfel, pe „listele de aşteptare” se află un număr de 27 de asistenţi maternali profesionişti atestaţi în 2011, care speră să fie angajaţi în sistem.
Directorul general al DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, susţine că, până când nu vor fi încadrate aceste persoane, nu se vor mai organiza alte cursuri pentru asistenţi maternali, întrucât ele nu se justifică.
„Deocamdată, avem angajaţi asistenţi maternali care deşi au atestat pe doi copii nu au decât un copil. În momentul de faţă nu avem copii pentru care s-ar impune asistarea lor de către alţi asistenţi maternali. Nu pot să angajez decât în momentul în care am copil pentru protecţie. Nu îl angajez ca să îl ţin angajat. E ca şi cum eu angajez şi el nu munceşte”, spune Piroşca.
Chiar şi aşa, aproape zilnic, la sediul instituţiei se primesc cereri din partea persoanelor interesate să urmeze cursurile de formare şi atestare în meseria de asistent maternal profesionist. La nivelul judeţului nostru există în prezent 492 de copii de care se ocupă 294 de asistenţi maternali. Reprezentanţii direcţiei susţin că pentru calificarea de asistent maternal este necesară parcurgerea mai multor faze, inclusiv