Guvernul de la Atena și Troica finanţatorilor internaționali, formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI au reluat dificilele lor negocieri în vederea finalizării noilor măsuri de austeritate și a deblocării unei noi tranșe de împrumut pentru Grecia. Presiunea populară împotriva austerităţii este însă tot mai mare şi un nou pachet de măsuri dure e puţin probabil să mai fie acceptat, după cum spun analiştii.
Guvernul grec nu a exclus ca aceste discuții să continue pe aproape tot parcursul acestei săptămâni și chiar după prezentarea, joi, a proiectului de buget pentru anul viitor. De altfel dialogul dintre Atena şi Troică au devenit din ce în ce mai dificile şi mai fragmentate : lansată la începutul lunii septembrie, ultima misiune a experţilor troicii asupra finanțelor și reformelor în Grecia, a fost întreruptă la sfârșitul aceleiași luni. Discuţiile s-au reluat la începutul lunii noiembrie, dar au fost din nou suspendate săptămâna trecută în timpul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles după ce Atenei i s-a cerut să realizeze reformele prevăzute în cadrul planul său de asistență financiară.
„Negocierea este dificilă, dar cred că în final se va găsi o soluție”, afirma zilele trecute ministrul grec al finanţelor Yanis Stournaras, după o întrevedere cu premierul Antonis Samaras, cu care a discutat punctele ce urmează a fi negociate în cadrul întâlnirii cu troica. Presa elenă a scris în aceste zile, după cum notează France Presse, că, în afară de măsurile necesare pentru a face față deficitului bugetar previzibil pentru 2014, Atena și troica urmează să se pună de acord asupra viitorului a trei întreprinderi publice considerate deficitare și a continuării programului de privatizare, aflat în întârziere. Părțile vor purta discuții și în legătură cu noua taxă funciară, eventuale noi tăieri ale pensiilor, precum și cu reducerea postur