JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, va plăti despăgubiri de 4,5 miliarde de dolari către un grup de 21 de mari instituţii financiare, pentru a rezolva litigiile privind conduita băncii pe piaţa creditelor ipotecare în perioada premergătoare crizei financiare.
Printre cele 21 de instituţii se numără BlackRock şi Pacific Investment Management Co., două dintre cele mai mari fonduri de investiţii financiare la nivel mondial, grupul de asigurări MetLife şi Goldman Sachs Asset Management, potrivit WSJ.
Acelaşi grup de investitori au obţinut anterior 8,5 miliarde de dolari de la Bank of America, care a fost vizată de acuzaţii similare.
În cazul JPMorgan, fondurile au cerut daune de până la 5,75 miliarde de dolari, acuzând nereguli şi o conduită incorectă în perioada 2005-2008 în ceea ce priveşte vânzarea de titluri bazate pe credite ipotecare către investitori. Acuzaţiile vizează atât JPMorgan, cât şi băncile Bear Stearns şi Washington Mutual, preluate în 2008 de grup după ce au ajuns în colaps.
Acordul trebuie aprobat de mai multe trusturi care administrează lichidarea activelor neperformante şi de instanţa de judecată.
Astfel, JPMorgan ar avea de plată aproape 20 miliarde de dolari pentru a scăpa de numeroasele litigii intentate în ultimii ani împotriva băncii, legate de nereguli din perioada premergătoare crizei.
În octombrie, banca a ajuns la un acord cu Fannie Mae şi Freddie Mac, cooperativele de finanţare ipotecară din SUA, care vor primi 5,1 miliarde de dolari pentru a renunţa la litigii. Alte 9 miliarde de dolari ar putea merge la stat, sub formă de amenzi şi daune, pentru a stinge investigaţia Departamentului Justiţiei.
Dacă toate aceste înţelegeri se vor materializa, banca va mai deţine rezerve de 11 miliarde de dolari şi va rămâne cu o expunere de până la 16 miliarde de dolari pe litigii legat