O masă de post costă mai mult decât una plină cu bucate din carne. O dovedesc preţurile produselor de post care sunt exorbitante. Cei care doresc să ţină rânduiala religioasă trebuie să ştie că nu găsesc oriunde produsele perioadei de prohibiţie, iar cele care sunt disponibile în magazine sau pe piaţă au nişte preţuri care depăşesc buzunarul persoanelor cu venituri mici sau medii. Chiar şi fasolea a devenit un lux, în supermarket aceasta ajungând să se vândă cu 10 lei per kilogram. 40 de zile de post
Postul Crăciunului a început de săptămâna trecută, iar credincioşii încearcă deja să înlocuiască produsele de dulce cu cele de post. Singurii care au de câştigat în perioada celor 40 de zile de post sunt comercianţii şi producătorii de produse vegetale. „Sperăm să vindem mai mult dacă până acum nu a mers vânzarea. De obicei în perioada Paştelui şi a Crăciunului vindem mai multe legume, că omul nu îşi permite să îşi cumpere cine ştie ce delicatese de post”, a declarat o vânzătoare de legume. Raioane cu produse vegetale
În supermarket-uri, produsele de post sunt pe alese. Majoritatea societăţilor au amenajat raioane cu produse de post. Astfel, de la pate vegetal până la tot soiul de crochete şi şniţele vegetale, toate sunt la dispoziţia clienţilor care au dare de mână. „Ţin post, dar nu cumpăr produse gata ambalate, sunt foarte scumpe. Păi dacă dau pe un borcănel de fasole aproape 4 lei, unde ajung? Şi nici măcar nu ajunge pentru o masă normal. Nu mă înfometez, cumpăr ce pot şi ţin post, dar nu pe tot, e mai scump să mănânci de post decât de dulce. S-a ajuns rău, zău aşa”, a declarat o târgujiancă. Postul te poate băga în spital
Gorjenii care ţin postul Crăciunului riscă să se îmbolnăvească. „Pentru cei bolnavi, postul nu este recomandat. Spre exemplu, cei care suferă de diabet zaharat nu pot consuma prea mult timp cartofi, fasole uscată, paste sau mază