Lansarea cărţii "Eroul cu o mie de chipuri", scrisă de marele profesor american de mitologieJoseph Campbell, tradusă şi publicată pentru prima dată în România de Editura Herald, va avea loc joi 21 noiembrie, ora 18:30, la standul editurii din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2013.
Unul dintre cele mai importante studii de mitologie ale secolului XX, "Eroul cu o mie de chipuri", oferă răspunsuri celor care vor să se autocunoască prin poveşti. În paginile acestui impresionant volum se pot regăsi analize comparative ale celor mai frumoase legende, care au dăinuit de-a lungul vremurilor. Printre simboluri descifrate şi taine revelate, Joseph Campbell îşi făureşte conceptul de Monomit: acea structură narativă comună, aflată la baza tuturor poveştilor, indiferent de originea lor. Simbolizat de Călătoria Eroului, Monomitul poate fi regăsit în toate marile legende ale literaturii şi nu numai. El este principala sursă de inspiraţie şi pentru o sumedenie de filme, dintre care, cel mai important este Războiul Stelelor (1977), film aflat la baza procesului creativ de reinventare a marilor epopei Hollywoodiene.
Odată cu lansarea primului film fantasy realizat pe meleagurile noastre, Ultimul Zburător, în regia lui Ovidiu Georgescu, cu premiera în data de 14 februarie 2014, legătura dintre Eroul cu o mie de chipuri şi cinematografie începe să se dezvolte şi în România. Acest lucru se întâmplă datorită unui element comun atât cărţii traduse în premieră în limba română, cât şi filmului: traducătorul cărţii Eroul cu o mie de chipuri, Mihai Mănescu, este scenaristul filmului Ultimul Zburător.
În structura scenariului scris pentru Ultimul Zburător se regăsesc etapele prezente în Călătoria Eroului, ilustrate de Joseph Campbell în al său Erou cu o mie de chipuri. Pentru cititorii cărţii filmul Ultimul Zburător va fi o experienţă inedită: în prod