La 19 noiembrie 1703, în închisoarea Bastilia din Paris, se stingea din viaţă un prizonier care avea să fie cunoscut sub numele de „omul cu masca de fier”. Misterul care învăluie faimosul prizonier francez a intrigat mulţi istorici, scriitori, precum şi întregul public de-a lungul timpului. În librăriile şi muzeele franceze au fost găsite numeroase scrisori, documente şi povestiri istorice despre acest personaj, însă identitatea acestuia a rămas o enigmă.
Una dintre cele mai interesante şi controversate enigme ale istoriei Franţei, cea care a făcut să curgă râuri de cerneală şi nenumărate supoziţii, a fost cea a „omului cu masca de fier”. Primul raport oficial cu privire la prizonierul mascat a fost scris de către ofiţerul ce avea în grijă turnul principal al fortăreţei Pinerolo (sau Pignerol), pe numele său Benigne d’Auvergne de Saint-Mars. În perioada respectivă, între ianuarie 1665 şi aprilie 1681, sub supravegherea acestuia au fost doar cinci prizonieri. Dintre aceştia se crede că unul a fost celebrul „om cu masca de fier”.
Saint-Mars nu a bănuit cât de celebru avea să devină prizonierul său odată cu trecerea timpului.
Între 1681 şi 1687, Saint-Mars a fost transferat la Exiles, unde a fost guvernator, după care a devenit guvernatorul insulelor franceze Sfânta Margareta şi Sfântul Honoriu.
Prizonierul cu masca l-a însoţit pe Saint-Mars în toate aceste locuri. Nimeni nu părea să ştie cine e omul mascat, de unde vine şi ce crimă comisese, ci doar că purtarea măştii era pedeapsa lui.
Din ordinul regelui Ludovic al XIV-lea, Saint-Mars a fost numit apoi guvernator al Bastiliei, ajungând în Paris în anul 1698. Prizonierul cu mască l-a însoţit pe guvernator la Bastilia, rămânând acolo până la moartea sa, survenită în data de 19 noiembrie 1703, în jurul orei 10 seara. Moartea prizonierului a fost atât de neaştepta