Ultimele săptămâni au adus un val de veşti negative privind evoluţia economică a zonei euro, începând cu datele privind şomajul- ajuns la cifra record de 12,2% şi inflaţia, care a scăzut la 0,7% în octombrie. “Datele publicate ieri şi astăzi (13 şi 14 noiembrie) au arătat că imaginea se stabilizează în zona negativă. Astfel, am aflat că producţia industrială în zona euro a scăzut în septembrie cu 0,5% față de august, când marcase o creştere de 1%. La rândul lor, cifrele finale privind inflaţia în octombrie au continuat să îngrijoreze: rata anuală armonizată a inflaţiei a scăzut în Germania la 1,2%, în Italia a rămas la 0,8%, iar în Franţa inflaţia a ajuns la 0,6%. În acelaşi timp, rezultatele publicate astăzi privind evoluţia economiei din zona euro sporesc îngrijorările privind perspectiva relansării economice în regiune în anul viitor”, a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
De ce ar fi periculoasă o eventuală deflaţie în zona euro
Rezultatele din ultima perioadă au determinat Banca Centrală Europeană (BCE) să scadă dobânda de referinţă la 0,25%. “BCE a încercat să stimuleze lichidităţile în piaţă, prin diferite mecanisme şi, cu toate acestea, inflaţia a scăzut în continuu, iar ritmul de scădere s-a accelerat în ultima perioadă. Rămâne de văzut care vor fi efectele ultimei măsuri de politica monetară şi cât de curând vom putea vedea aceste efecte; până atunci, zona euro rămâne cu pericolul deflaţiei la orizont”, a precizat Cosmin Enache.
Pericolul deflaţiei apare din cauză că prin scăderea preţurilor se reduce interesul producătorilor de a vinde, ceea ce determină scăderea producţiei, reducerea activităţii firmelor, creşterea şi mai accelerată a şomajului, scăderea venitu