Cometa ISON atinge viteze de 684.000 km/h și a fost denumită cometa secolului de către astronomii eminenți ai lumii. Însă, pentru aceia dintre noi care nu pot deosebi excelența cosmică de mediocritatea meteorică, National Geographic a realizat un curs intensiv despre comete, despre cât de fascinantă este ISON și de ce nu vom avea nevoie de Bruce Willis pentru a ne proteja planeta.
În data de 24 noiembrie 2013, de la ora 15.00, National Geographic Channel o prezintă pe “ISON, cometa secolului”. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, publicul va avea acces la imagini uluitoare și se va apropia de noua cometă atât cât telescoapele o permit.
Cometele, afectuos cunoscute sub numele de “bulgării de zăpadă murdară” ai cosmosului, sunt descrise ca fiind lumi ciudate, din gheață, rocă și gaz, cu o forță de gravitație mică, formate din resturile cosmice de acum milioane de ani. Mici particule de praf și cristale de gheață s-au îmbinat într-un proces lent, pe parcursul a zeci de milioane de ani, până când au format bucăți mari, de mărimea unui oraș, cum este și ISON. Un nor de gaz și praf – coama cometei – înconjoară un nucleu tare, care are, de obicei, mai puțin de 10 kilometri în diametru. Acești călători de gheață pot atinge dimensiuni astronomice pe măsură ce se deplasează sfârâind prin spațiul interstelar. Cozile amorfe ale cometelor sunt strălucitoare deoarece praful din ele reflectă lumina solară.
Foarte curând, toată planeta va privi uimită cum cometa ISON va zbura pe cerul nopții. Dar, de-a lungul vremii, oamenii au avut o relație de iubire și ură cu aceste creații cosmice. Timp de secole, oamenii au privit cometele ca pe un semn rău. Chiar și în ziua de azi, există culturi care consideră cometele aducătoare de boli și războaie. Din vremea romanilor, incașilor și vechilor mongoli până în Evul Mediu și chiar în perioada modernă, cometele au fost văz