Primarii cred că nici la anul nu vor primi bani pentru toate nevoile comunităţilor
Florin Mitroi, primar Valu lui Traian: „Sunt realist şi nu sper la prea multe alocări”
Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a făcut public un document prin care prezenta structura bugetului pe anul 2014, un document plin de informaţii pozitive, care ar trebui să ne liniştească. PIB-ul va fi mai mare decât ceea ce s-a petrecut până acum, vor fi alocaţi bani pentru sănătate, educaţie, infrastructură, iar proiectele primarilor vor primi finanţarea mult aşteptată. Per ansamblu, lucrurile par să intre pe un făgaş bun, iar promisiunile liderilor Uniunii Social Liberale să se îndrepte spre realitate. Intitulat „Bugetul cetăţeanului. Un buget bazat pe investiţii”, documentul lui Ponta vine să completeze, după cum se poate observa, creşterea economică de 2,7% din acest an. Totodată, avem creştere industrială – 7,5%, iar până la finalul anului, PIB-ul îl va depăşi pe cel din 2008. De asemenea, Ponta aminteşte că anul acesta s-au plătit arieratele, a fost accelerată creşterea economică, la fel ca şi salariile bugetarilor şi venitul minim garantat şi pensiile. Mai mult, rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut de la 7%, cât a fost în 2012, la 27% anul acesta.
Pentru anul viitor, PIB-ul ar ajunge, conform documentului, la 148 de miliarde de euro, comparabil cu cel din anul 2008, când a fost de 139,8 miliarde de euro.
Toate aceste cifre sunt, la prima vedere, veşti bune pentru reprezentanţii administraţiilor locale, care aşteaptă banii promişi pentru investiţii, pentru derularea de proiecte de care cetăţenii au mare nevoie şi pentru care au început deja să ceară socoteală. Dar, dacă de la Bucureşti informaţiile sunt pozitive, nu acelaşi lucru se regăseşte în rândul primarilor din judeţul Constanţa. Cei cu care am discutat nu speră să-şi ducă la îndeplinire toat