Acesta va fi preţul aproximativ pe care va trebui să îl plătească Primăria Roman către Primăria Cordun.
Municipiul Roman va deveni proprietar peste aproximativ 60 de hectare de pământ în zona Pildeşti – Simioneşti. Terenul care va fi cumpărat de la Primăria Cordun reprezintă zona de captare a apei pe care o folosesc romaşcanii. Momentan, terenurile aparţin Primăriei comunei Cordun, iar puţurile de captare sunt folosite de compania ApaServ, dar aparţin Administraţiei Bazinale de Apă Siret.
Discuţiile între primarul de Cordun şi cel de Roman au început în urmă cu mai multe luni, dar tranzacţia imobiliară se va realiza în 2014. “Am primit o adresă de la Primăria Cordun prin care ni se cere să ne exprimăm opţiunea cu privire la acel teren. Îl vom cumpăra, aşteptăm să vedem cu cât”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Necesitatea achiziţionării terenului a fost pusă în discuţie tot mai des în ultimii ani, în condiţiile în care doar jumătate din puţuri sunt funcţionale, iar Administraţia Naţională Apele Române nu a avut banii necesari pentru a efectua lucrările aferente. Prin urmare, în perioadele secetoase, operatorul de apă a fost nevoit să furnizeze apa potabilă după un program. După ce va cumpăra terenul, administraţia locală de la Roman intenţionează să facă demersuri pentru rezolvarea problemei, aici fiind luate în calcul mai multe opţiuni.
Pe piaţa imobiliară, terenul din zona Pildeşti ajunge în jur de 50 de eurocenţi metrul pătrat – ceea ce înseamnă 300.000 de euro pentru 60 de hectare -, dar valoarea suprafeţei în cauză va fi stabilită de un evaluator independent, plătit de vânzător, adică de Primăria Cordun.
Pe lângă terenul pe care îl va vinde Primăria Cordun, municipiul Roman intenţionează să mai cumpere şi alte 20 de hectare – tot din zona de captare – care aparţin unor persoane fizice din Săbăoani. @N_P