Scris de Lavinia Ceuta - Vorbesc și tinerii despre post, despre o perioadă de curățire, de detoxifiere bine primită în această perioadă? Da… Vorbește creștinitatea de o perioada de post și rugăciune? Tradiții vechi de când lumea…
Și știința vine și spune de inteligența unor perioade de trecere dintr-un anotimp la altul, de o adaptare la noi obiceiuri specifice noului sezon? Obiceiuri noi și..noi adaptări…
Iată, și nu ar fi pentru prima dată, când auzim de o perfectă armonizare între ceva arhaic (pentru unii!) și ceva demonstrat științific, ca fiind perfect și firesc „sănătos”. Funcționalitatea sistemului nostru metabolic se adaptează cel mai bine schimbărilor, de la un anotimp la altul, printr-o perioada de repaus sau de ritm mai scăzut al întregului proces digestiv. Este absolut firesc să se întâmple așa, iar cele lăsate pe Pământ cu mii de ani în urmă sunt într-un acord cu noi, chiar și după atât de mult timp…
Astfel, întreb din nou, ținem sau nu ținem post?
Până la urmă, regimul alimentar atent supravegheat în această perioadă poate aduce stare generală mai bună fiecăruia. Nu spune nimeni să vă rugați, (evident că o puteți face!), însă sugestia unei stări mai mult interioare, o perioadă de introspecții și o analiză a stării personale, îmi pare evolutiv, îmi pare așa la îndemână, e așa o perioadă îmbietoare parcă spre asta. Nu trebuie să facem mai nimic, chiar așa, oare putem să mai și stăm, să ne mai și relaxăm, putem noi oare? Să ne lăsăm ușor în simplitatea unei vieți, oricum trăite destul de trepidant, cu o aglomerație în gânduri și reacții, să postim cu bucurie…
„Postul cel adevărat – spune Sf. Vasile cel Mare – constă în reținerea de la cele rele…”
De ce rele? Sau „ce sunt cele rele”? Poate fi această întrebare un subiect de meditație pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare zi. Să nu treacă ziua fără să mai fi înțeles câ