Prea multe instituţii creditoare au supravieţuit crizei din Europa, afirmă Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA), într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, arătând că mult mai multe bănci ar fi trebuit închise în ultimii ani.
"Sunt convins că prea puţine bănci europene au fost desfiinţate şi au dispărut de pe piaţă până acum. Mai puţin de 40 de instituţii de credit au dispărut în Europa, faţă de aproape 500 în Statele Unite ale Americii. Guvernele din Europa au preferat să păstreze băncile operaţionale, iar asta a împiedicat procesul de însănătoşire a sistemului bancar din regiune", a spus Andrea Enria.
Europa lucrează la crearea unei uniuni bancare menite să întărească sistemul financiar. Andrea Enria consideră că "sunt necesare mecanisme de decizie europene, în locul comisiilor fomate pentru luarea de hotărâri în perioade de criză".
Banca Centrală Europeană (BCE) şi EBA vor evalua soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca o precondiţie de preluare a supravegherii acestuia de către BCE, anul viitor. BCE va începe să verifice calitatea activelor băncilor din zona euro în luna noiembrie şi va finaliza procesul în octombrie 2014, înainte să-şi asume supravegherea instituţiilor de credit din regiune. După finalizarea verificării calităţii activelor, în 2014, BCE şi EBA vor derula teste de stres în rândul băncilor din zona euro.
EBA a anunţat recent că principalele 42 de bănci din UE trebuie să-şi majoreze capitalul cu încă 70,4 miliarde euro ca să se alinieze la noile reglementări ce vor intra în vigoare în ianuarie 2019. Datele EBA arată că necesarul de capital al celor 42 de bănci din UE s-a redus cu 21,7 miliarde euro la finele lunii decembrie 2012, comparativ cu 30 iunie 2012, când a fost prezentat raportul precedent.
ALINA VASIESCU Prea multe instituţii creditoare au sup