Scris de Cristian Horgoș - Cinci tineri ajutaţi de specialiştii CPECA Bihor au atins problema drogurilor în şcoli din mediul rural.
Grupul informal reprezentat de Foghiş Emanuel anunţă încheierea proiectului „Fabrica de viaţă. Fără dependenţă” – finanţat de Comisia Europeană, prin programul „Tineret în acţiune”.
„Fabrica de viaţă. Fără dependenţă” este o iniţiativă a cinci tineri împotriva consumului de droguri prin conştientizarea adolescenţilor din clasele a VII-a şi a VIII-a din comunele Şuncuiuş, Sântandrei şi Cefa, cu privire la droguri. Timp de trei zile au avut loc discuţii libere a adolescenţilor cu personalul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor, jocuri nonformale şi activităţi sportive, ca alternative pentru legarea de noi prietenii şi pentru promovarea unui comportament orientat spre sănătate.
În prima etapă a proiectului, grupul de iniţiativă a fost pregătit de un psiholog, de un trainer în educaţia nonformală şi de personalul de la CPECA Bihor, pentru a merge în şcoli generale din mediul rural pentru a conştientiza adolescenţii cu privire la consumul de droguri. „Mediul rural este mai puţin atins de acest flagel, dar tocmai de aceea a fost importantă această temă, pentru perioada în care ajung să se confrunte cu tentaţia drogurilor, în oricare dintre etapele vieţii. Tinerii, prin urmare, au primit informaţiile corecte pentru o decizie corectă pe care vor trebui să o adopte”, explică Foghiş Emanuel.Şi despre etnobotanice
A doua etapă a proiectului au fost activităţile cu clasele vizate. În prima zi elevii au aflat ce înseamnă drogurile şi dependenţa şi despre substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (numite greşit etnobotanice). În a doua zi, tinerii au urmărit un video motivaţional şi au discutat despre el, acestea îmbinate cu jocuri nonformale. Discuţiile din primele două zile s-au axat pe efectele