Scris de Otilia Șandor - Medicii atrag atenţia asupra consumului de antibiotice.
Dacă şefii din Sănătate au ajuns să atenţioneze serios asupra consumului necontrolat de antibiotice şi de ceva timp s-a stabilit chiar o zi europeană a informării despre antibiotice înseamnă că acest subiect afectează foarte mulţi oameni.
Luni la amiază, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu – doctori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor – au organizat o masă rotundă pentru dezbatere cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice.
Au fost prezenţi şefi de laborator, de la Facultatea de Medicină, farmacişti, dar şi sociologi de la DSP Bihor.Plin de infecţii
Pe plan european se înregistrează de câţiva ani încoace o creştere a infecţiilor nosocomiale datorate uzului incorect şi abuzului de antibiotice.
Românii, inclusiv bihorenii, obişnuiesc să se trateze mai aproape pentru orice cu antibiotice, pentru că „e mai sigur”. Un studiu bine realizat de DSP Bihor în 2011 şi în 2013, la Spitalul de Recuperare din Băile Felix, unde se tratează mulţi oameni din foarte multe judeţe ale ţării scoate la iveală o realitate tristă: dintre cele 198 de probe de urină (69 efectuate acum doi ani, restul în acest an) doar 35 de probe au ieşit negative, iar restul pozitive, adică doar 35 de oameni de la care s-au prelevat cele 35 de probe nu au infecţii nosocomiale.
Principalele bacterii găsite sunt Ecoli, Proteus, Klebssiela, Enterobacter, Pyoceanic.
Un alt studiu realizat de DSP cu 15 întrebări specifice, pe un eşantion de 296 de persoane, indică faptul că 64% dintre aceştia ştiu în mod corect că antibioticele acţionează împotriva bacteriilor. 44% dintre repondenţi ştiu greşit că antibioticele acţionează împotriva viruşilor, iar restul repondenţilor cred greşit chiar că antibioticele fac bine la inflamaţii şi alergii.
17% dintre repondenţi spu