Faptul ca am intrat de ani buni in Uniunea Europeana si ca pedeapsa capitala a fost abolita in 1989 pare sa nu cantareasca suficient pentru justitia din Romania, care nu vrea sub nicio forma sa ii anuleze condamnarea la moarte fostului ofiter Constantin Rauta.
O spune chiar avocatul lui, pentru care cuvantul "absurd" nu poate cuprinde in totalitate deciziile luate la un sfert de deceniu de la Revolutie.
De aproape 40 de ani, fostul ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE) traieste cu aceasta condamnare la moarte, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, pe 1 noiembrie, cererea de revizuire a sentintei din 1974. Atunci, el a fost acuzat de regimul comunist ca a fugit in SUA, unde a solicitat azil politic, fiind condamnat la moarte in lipsa pentru tradare.
Fostul ofiter Constantin Rauta ramane condamnat la moarte - decizie a Inaltei Curti
Constantin Rauta a fost racolat de DIE si instruit special pentru misiunile de spionaj din strainatate, mai ales impotriva NATO. In 1973 a mers in SUA pentru a pregati o vizita a lui Nicolae Ceausescu, dar nu s-a mai intors si a cerut azil politic autoritatilor americane.
Cu toate ca Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a anulat, in 2011, mandatul de executare a sentintei, Rauta continua sa fie ultimul roman condamnat la moarte in tara noastra, dupa ce mai multe instante au refuzat nu numai sa anuleze, ci si sa revizuiasca verdictul. Avocatul fostului ofiter, Antonie Popescu, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre decizia Inaltei Curti si despre ce spune aceasta despre justitia din Romania.
In opinia celul care l-a reprezentat pe Rauta la Curtea Militara de Apel, procesul a fost unul inechitabil, iar hotararea a fost absurda, ceea ce "nu conduce decat la neincredere in justitia din Romania".
Ce inseamna, mai exa