Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) anunţă că Europa se confruntă cu o ameninţare tot mai mare din partea superbacteriilor care sunt rezistente la o clasă de antibiotice de ultimă instanţă, cunoscute sub numele de carbapeneme.
Avertismentul forului european este cel mai recent dintr-o serie de apeluri lansate de autorităţile medicale din jurul lumii, care se tem că în viitorul apropiat infecţiile simple nu vor mai putea fi tratate.
Folosirea excesivă şi abuzul antibioticelor a dus la o creştere a infecţiilor rezistente la tratament. Experţii sunt alarmaţi mai ales de bacteriile care nu pot fi ucise cu carbapeneme, cea mai puternică formă de antibiotice existentă.
ECDC anunţă că proporţia infecţiilor rezistente la carbapeneme a crescut masiv în ultimii patru ani, mai ales în sudul Europei, iar astăzi majoritatea ţărilor europene au raportat cazuri.
Cele mai severe cazuri implică infecţii ale fluxului sanguin, însă bacteriile rezistente la medicamente pot provoca probleme serioase şi în tractul respirator şi în cel urinar.
Datele ECDC arată că rata infecţiilor provocate de Klebsiella pneumoniae, o cauză frecventă a îmbolnăvirii pacienţilor din spitale, ce erau rezistente la carbapeneme a depăşit 5% în 2012 în cinci ţări europe: Grecia, Cipru, Italia, România şi Slovacia.
Citeşte mai multe pe descopera.ro