Marii consumatori industriali de energie atrag atenţia că România acordă cele mai mari subvenţii din UE pentru energia surse regenerabile, taxe care le ameninţă afacerile, din cauza impactului ridicat asupra preţului electricităţii. Potrivit acestora, România şi-a atins deja din acest an ţinta de energie din surse regenerabile asumată pentru anul 2020, respectiv 24% din consum, astfel că subvenţiile pentru acest sector trebuie reduse. Sursa: Reuters
"România, în doi ani, şi-a făcut planul pe 10 ani. Astfel că vom plăti în perioada 2013 - 2020 preţul maxim pentru subvenţiile pentru energia regenerabilă. Preţul pe care îl plătim pentru că suntem fruntaşi în Europa la energia regenerabilă este pierderea competitivităţii produselor româneşti în afara graniţelor", a declarat preşedintele Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), Marian Năstase, citat de Agerpes.
Comisia Europeană şi-a propus ca, în anul 2020, 20% din consumul de energie să fie din surse regenerabile. România s-a angajat ca 24% din consumul din 2020 să fie energie verde.
"România plăteşte cele mai mari taxe de sprijin pentru energia regenerabilă (224% din media UE, aşa cum rezultă dintr-un studiu PwC citat de Comisia Europeană). Marii consumatori industriali subvenţionează un sector privat mic, care are profituri garantate. Autorităţile trebuie să găsească o soluţie permanentă pentru a opri supracompensarea sectorului de energie verde", transmite ABIEC.
Schema de susţinere a energie verzi a fost modificată peste tot, mai puţin în România, unde s-a aprobat doar o ordonanță care amână o parte din certificate.
Năstase a adăugat că această ordonanţă, aplicată de la 1 iulie 2013, nu a avut efectele scontate, respectiv reducerea preţului pentru consumatori, din cauza numărului mari de proiecte de energie regenerabilă puse în funcţiune în acest an.