Investiţiile străine vor continua să fie suportul pentru o creştere economică accelerată, care să permită României să recupereze decalajele faţă de media europeană, dar formarea capitalului intern trebuie deopotrivă susţinută, afirmă viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"Fără îndoială, capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapidă a creşterii economice şi o restrângere a decalajelor. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne uităm la capitalurile interne", a spus Olteanu la conferinţa "15 ani de la lansarea Ziarului Financiar", organizată la Banca Naţională a României.
Oficialul BNR a reamintit că în ultimii 20 de ani acţionarii români s-au capitalizat pe ei şi au decapitalizat companiile, chiar dacă în mod legal.
Olteanu a mai arătat că principiul "distrugerii creatoare" lăsat să funcţioneze de la primele momente ale capitalismului, prin care întreprinzătorul slab, hedonist, era scos din piaţă de întreprinzătorul înţelept, nu mai este atât de simplu în ziua de astăzi.
"În globalizarea de azi, întreprinzătorul hedonist este sursă de capital pentru alţii mai înţelepţi din Monte Carlo, din Dubai (...) Trebuie să ne îngrijim şi de capitalurile interne", a explicat Olteanu.
Oficialul BNR apreciază că industria şi serviciile au capacitatea de a scoate România din criză, fapt dovedit şi de datele de structură din contul curent al balanţei de plăţi, unde se observă creşterea exporturilor pe baza industriilor cu valoare adăugată mare, cu grad mai înalt de tehnologie. El a dat ca exemplu sectorele maşini şi utilaje şi produse chimice şi plastice.
"De asemeneam, scăderea importurilor s-a produs în acele domenii energo-intensive şi cu valoare adăugată mică", a spus Olteanu.
El a explicat că balanţa de plăţi a devenit excedentară pe fondul unor fluxuri mari din transportul internaţional de mărfuri, care va aduce în