O clujeancă de 28 de ani lansează azi primul roman grafic din ţară: „Prâslea cel Voinic şi merele de aur“. Povestea e reinventată de autoare şi adaptată la secolul al XXI-lea.
Maria Surducan este o tânără ilustratoare de 28 de ani din Cluj-Napoca şi aduce pe piaţă primul roman grafic din România, numit „Prâslea cel Voinic şi merele de aur“. Romanul a apărut graţie donaţiilor făcute pe un site de crowdfunding.
Maria crede cu tărie că poveştile ţin de mentalul nostru colectiv, că basmele sunt făcute pentru a fi mereu repovestite, reinventate şi redesenate, pentru că doar astfel rămân nemuritoare.
„Nu mai suntem generaţia care ascultă poveşti la gura sobei şi basmele au nevoie de o mai mare notă de imprevizibil. Sunt vii, mereu în schimbare. Sigur, structura lor rămâne, în linii mari aceeaşi, căci ele spun povestea devenirii fiinţei - băiatul devine bărbat şi îşi regăseşte la capătul drumului sufletul simbolizat de fata-prinţesă. Sper ca publicul să se rătăcească în romanul meu, să-l prind în jocul de nou şi vechi al repovestirii“, spune Maria Surducan, care a adus povestea lui Prâslea în vremurile noastre.
FOTO: arhiva Mariei Surducan (mereledeaur.tumblr.com)
Şi scafandru, şi boier
În romanul ei grafic, va prezenta ce se întâmplă cu fraţii lui Prâslea, va spune şi „cu ce a păcătuit“ împăratul de i se fură în fiecare an merele, dar şi dacă Ileana Cosânzeana îl va aştepta pe Prâslea ca să îi fie soţ, pentru că suntem în secolul XXI. Sursele de inspiraţie pentru romanul grafic sunt trei poveşti culese de Petre Ispirescu - „Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur“, „Pasărea Măiastră“, „Lupul cel Năzdrăvan“, iar elementul central este mărul de aur.
Decorurile şi costumele romanului sunt inspirate din portul popular şi din îmbrăcămintea de la curtea domnească. Însă sunt adaptate şi stilizate – spre exemplu, costumul lui Negru Împă