Ales din rândurile Opoziţiei pentru a fi numit la conducerea SRI, George Maior a reuşit să definitiveze modernizarea instituţiei, câştigând respectul serviciilor internaţionale de Intelligence.
În cei 24 de ani scurşi de la evenimentele din decembrie 1989, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a avut patru directori, George Maior fiind ultimul pe această listă. Şeful SRI este omul care ştie cam tot ce se petrece în România. Într-un interviu acordat anul trecut EVZ, Maior îşi descria activitatea: "Directorul SRI este direct responsabil cu transmiterea informaţiilor şi analizelor către beneficiarii legali ai SRI. Deci tot ce se transmite, trece prin mâna directorului. Coordonează tot, subordonează tot ansamblul Serviciului". Mandatul acestuia la conducerea SRI a marcat cel puţin două premiere. Prima şi cea mai importantă este răsturnarea principiului după care se făcea numirea şefului SRI, pentru prima dată fiind ales un reprezentant al Opoziţiei pentru a conduce destinele celui mai important serviciu secret de pe teritoriul României.
George Cristian Maior câştigase pe listele PSD un mandat de senator în legislatura 2004 - 2008, el fiind membru şi vicepreşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe. Totodată, senatorul Maior a fost numit din iunie 2005 preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru simplu în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.
Activitatea lui parlamentară a încetat a doua zi după ce preşedintele Traian Băsescu l-a numit, în 4 octombrie 2006, director al SRI.
O altă premieră constă în longevitatea mandatului lui George Cristian Maior la conducerea SRI, în ciuda numeroaselor atacuri la adresa instituţiei, lansate atât de politicienii certaţi cu legea, cât şi de