Aproape în fiecare comună există un obiectiv de investiţii nefinalizat. Lucrările la aceste obiective au început în anul 2008 şi se află în diverse stadii de execuţie. Banii consumați inutil până acum sunt de ordinul milioanelor de lei.
Nu există comună care să nu aibă un şantier istoric. Școli, grădiniţe şi cămine culturale sunt principalele investiţii care aşteaptă finanţare, unele chiar din anul 2008. În fiecare an, se întocmeşte, la nivelul judeţului, o situaţie a investiţiilor începute şi nefinalizate, dar prea puţine ajung să fie inaugurate în următorul an.
Școlile din Văleni şi Holm, realizate în proporţie de 20 şi 50%
Lucrările la şcoala din Văleni au început în anul 2008 şi sunt realizate în proporţie de 20%. Temelia şi câţiva pereţi sunt mărețele realizări pe care firma care a obținut contractul – SC Strud Construct SRL din Piatra Neamţ – le-a putut raporta, deoarce, după prima rundă de finanţare, nu au mai existat fonduri. Investiţia, cu o valoare totală de 2.992.357 de lei, a fost finanţată din bani guvernamentali. “Acum suntem la putere. Să sperăm că acest lucru ne va ajuta să finalizăm investiţia”, spune Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
O altă unitate şcolară aflată la stadiul de şantier este cea din Holm, comuna Pânceşti. Proiectul are o valoare de 640.000 de lei, iar lucrările sunt la jumătate. Sunt puţine şanse ca această clădire să mai fie finanţată, deoarece preşcolarii şi elevii frecventează şcoala de centru.
Grădiniţele din Săbăoani şi Dulceşti aşteaptă finanţare
Tot din anul 2008 datează şi lucrările de construcţie a grădiniţei din Săbăoani. Construcţia a fost ridicată la roşu, dar este nefinalizată. Lucrările la obiectivul de investiţii, cu o valoare de 616.000 lei, au început în anul 2008 şi sunt realizate în proporţie de 66%. Nici preşcolarii din comuna Dulceşti nu sunt mai norocoși, ei învaţă în clăd