Câmpul magnetic al planetei Pământ va fi studiat de trei sateliţi care vor fi lansaţi din Rusia pentru o misiune de cel puţin patru ani.
Trei sateliţi europeni vor fi lansaţi săptămâna viitoare pentru a analiza câmpul magnetic terestru. Cu o greutate de 470 de kilograme fiecare, ei vor fi duşi în spaţiu de o rachetă-purtătoare Rockot de la baza Pleseţk din Rusia. Misiunea Swarm va măsura timp de cel puţin patru ani un câmp magnetic terestru care este extrem de variabil în spaţiu şi timp.
Potrivit Agerpres, de la localizarea câmpului magnetic în 1831 de James Ross, polul nord s-a mişcat permanent, din motive puţin cunoscut. Polul nord magnetic s-a mişcat cu sub 10 km pe an, din secolul al XIX-lea până în 1980, dar viteza a crescut ulterior şa 60 km anual în anii 90, după care s-a stabilizat. Se estimează că din 1831 până în 2007 polul nord magnetic a parcurs aproape 2.000 km spre nord-est.
Câmpul magnetic s-a inversat de câteva ori. Intensitatea sa scade destul de repede, dar este mult mai mare decât cea înregistrată înaintea unei inversări.
Polii magnetici nord şi sud, punctele de pe suprafaţa terestră în care câmpul magnetic este absolut vertical, nu sunt asemenea polilor geografici şi nu se situează în puncte diametral opuse de pe glob. Conform Agerpres, polul magnetic nord se află la 85 de grade latitudine faţă de nordul geografic, iar polul magnetic sud se află la 65 de grade latitudine faţă de polul sud geografic.
Datele pe care le va strânge misiunea Swarm ca permite actualizarea hărţilor din aviaţie şi navigaţie, dar şi a busolelor smartphone-urilor. Oamenii de ştiinţă speră să poată înţelege „anomali Atlanticului de Sud”, o zonă situată deasupra Braziliei unde câmpul magnetic este foarte slab şi continuă să piardă din intensitate.
Câmpul magnetic al planetei Pământ va fi studiat de trei sateliţi care vor fi lansaţi din Rusia