Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice (ZEIA), 18 noiembrie 2013, ofera oportunitatea de a reaminti personalului medical si publicului larg pericolele atrase de utilizarea abuziva a antibioticelor.
In Europa ultimilor ani, cresterea rezistentei micro-organismelor vizate de agentii farmacologici a devenit o problema serioasa de sanatate publica, ce antreneaza multe decese nescontate si poveri uriase asupra sistemelor de sanatate.
Tocmai de aceea este fireasca preocuparea crescanda fata de evolutia alarmanta a rezistentei la combinatiile de antimicrobiene uzuale; contracararea rezistentei la antibiotice este posibila prin coroborarea eforturilor profesionistilor din sanatate cu cele ale publicului larg in privinta utilizarii prudente a antibioticelor.
Mentinerea la cote inalte a informarii publicului privind pericolele auto-administrarii, cu sau fara rost, a antibioticelor ramane o prioritate in agenda promotorilor sanatatii.
Orientarea relativ recenta a personalului din farmacii catre eliberarea antibioticelor pe reteta reprezinta un mijloc important de combatere a abuzului de antibiotice; transformarea acestei orientari de principiu intr-o regula respectata cu strictete trebuie urmarita in mod statornic.
PRINCIPII SIMPLE PRIVIND FOLOSIREA ANTIBIOTICELOR
1. Antibioticele sunt medicamente vitale
Folosirea prudenta a antibioticelor este cea mai buna modalitate de a le pastra eficienta impotriva viitoarelor infectii bacteriene.
2.Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene
In cazul in care copilul Dvs capata o infectie virala,o raceala de exemplu,adresati-va medicului sau farmacistului in legatura cu combaterea simptomelor.Acestea poate include medicamente fara reteta,un umectant sau lichide calde.
3. Unele infectii ale urechii NU necesita antibiotice
Medicul