Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 700 milioane lei, exact suma vizată în licitaţia organizată ieri pentru vânzarea de obligaţiuni cu maturitate de şapte ani, iar costurile de finanţare au scăzut uşor, randamentul mediu ajungând la 5,04% pe an, de la 5,11% pe an la licitaţia precedentă.
Investitorii au plasat ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,34 miliarde lei pentru această licitaţie.
Emisiunea a fost lansată în 18 martie şi va ajunge la maturitate pe 29 aprilie 2020.
La data lansării emisiunii, Finanţele au atras 500 milioane lei şi au acceptat să plătească un randament de 5,61% pe an. Ulterior, au urmat patru redeschideri ale acestei emisiuni, inclusiv licitaţia de luni, astfel că doar prin această emisiune Finanţele au împrumutat în total 2 miliarde lei, iar randamentul mediu a ajuns luni la 5,04% pe an. La redeschiderea din luna aprilie, costul de finanţare a scăzut la 5,23% pe an, însă la licitaţia organizată în luna iunie pentru titluri din această emisiune Finanţele au respins ofertele băncilor considerând prea ridicate randamentele cerute.
În septembrie, Trezoreria a acceptat să plătească un randament mediu de 5,11% pe an.
Randamentul maxim acceptat la licitaţia de ieri a fost de 5,08% pe an.
"În vreme ce condiţiile favorabile de lichiditate au limitat pierderile pentru titlurile de stat pe termen scurt, randamentele titlurilor pe termene mai lungi au continuat să crescă în noiembrie şi după ce aceste titluri înregistraseră o reacţie iniţială negativă la anunţul planului de emisiuni al MFP (Ministerului Finanţelor Publice - n.r.) pentru această lună. Totuşi, deteriorarea apetitului pentru astfel de instrumente nu a avut loc într-un ritm accelerat (aşa cum a fost ilustrat şi de licitaţia de joi) şi ne aşteptăm ca acest lucru să se reflecte şi în rezultatul licitaţiei de astăzi pentru obligaţiuni la şas