Articol de Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene
Nimeni nu poate nega acest lucru. Myanmar a inregistrat progrese notabile. Schimbarile uriase care s-au produs in aceasta tara in ultimele luni demonstreaza puterea angajamentului de a elibera o tara de dictatura si de izolarea pe plan international: un angajament al liderilor acestei tari de a transforma in realitate aspiratiile poporului lor catre un viitor mai bun, precum si un angajament al Uniunii Europene si al altor parteneri internationali de a ii sprijini in demersurile lor pe calea reconstructiei si a reformei.
Cand voi vizita Myanmar saptamana aceasta, pentru a doua oara in timpul mandatului meu de Inalt Reprezentant, voi regasi o tara aflata in plina tranzitie de importanta majora, cu mari sperante in ceea ce priveste transformarea ireversibila a peisajului politic si economic.
Incepand cu 2011, procesul de reforma a continuat intr-un ritm alert. Multi dintre detinutii politici au fost eliberati, iar presedintele U Thein Sein se angajeaza sa ii elibereze pe toti cei ramasi pana la sfarsitul anului 2013. Ziare apartinand sectorului privat si cu continut independent se distribuie liber. Dupa zeci de ani de conflicte armate, guvernul a incheiat si acorduri de incetare a focului cu grupuri etnice.
Parlamentul isi gaseste modalitatea de exprimare in acest mediu mai deschis. Aung San Suu Kyi a fost eliberata din arestul la domiciliu si aleasa recent in parlament. Mi-a facut o deosebita placere sa o invit la reuniunea ministrilor afacerilor externe ai UE in timpul turneului sau recent prin Europa, cu ocazia caruia i s-a inmanat Premiul Saharov acordat in urma cu 23 ani de catre Parlamentul European drept marturie a luptei sale neobosite pentru libertate.
Totusi, oricat de impresionante ar fi progresele inregistrate pana in prezent, acest lucru nu ar treb