Este considerată de mulţi mâncarea săracilor, însă mămăliga ne ajută foarte mult să ne menţinem sănătatea. Iată ce efecte benefice pentru organism are acest aliment.
Protejează stomacul
Specialistii in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Aceşti acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%
Detoxifică ficatul
Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice, potrivit bzi.ro. La populatiile care consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna. Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand efect de reducere a aciditatii si de calmare, sedative
Creşte durata de viaţă
Cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.
Dezvoltă musculatura
Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, intamplator, ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o bogata alimentatie in „terciuri de porumb”. Pe baza acestei observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol