Pentru că suntem în plină desfăşurare a procesului de învăţământ, iar şcoala îşi urmează cursul ei firesc, Asociaţia Corint Pro Lectura aduce prin intermediul proiectului educaţional interdisciplinar Paşaport pentru cultură, cartea educaţională în şcolile din Maramureş. Această amplă acţiune culturală se desfăşoară în cadrul programului educaţional naţional Paşaport pentru cultură, realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi având ca obiectiv principal promovarea lecturii în rândul elevilor din ciclurile primar şi gimnazial.
Reporter: Cum comentaţi evoluţia pieţei de carte educaţională în România? Mai reprezintă cartea şcolară o necesitate?
Sorin Lucaci: Ritmul tot mai susţinut de evoluţie a lumii contemporane şi al acumulării progresive de informaţii a pus o amprentă cu conotaţii negative asupra preocupărilor cotidiene şi a modului de viaţă al familiei de azi. De-a lungul timpului, cărţile au fost ridicate pe un piedestal la care mulţi dintre noi nu mai reuşesc să ajungă. „Oamenii ocupaţi” s-au îndepărtat de lumea cărţilor, iar televizorul şi internetul au devenit pentru ei cele mai importante surse de informaţie, făcând tot mai rar sau aproape deloc „gestul” de a citi o carte, de a intra într-o bibliotecă, într-o librărie sau de a-şi construi în cele din urmă o bibliotecă proprie. Tocmai de aceea este foarte important să investim în educaţia copiilor noştri.
Reporter: Ce reprezintă în esenţă proiectul educaţional interdisciplinar“Paşaport pentru cultură”?
Sorin Lucaci: Proiectul Paşaport pentru cultură, realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, pe care Asociaţia Corint Pro Lectura îl aduce în atenţia opiniei publice, reprezintă o încercare de a repune în drepturile ei fireşti „cartea educaţională ”, de a aduce în atenţia profesorilor, copiilor şi părinţilor importanţa manualelor ş