Campania de promovare a cardului electronic, dar şi implementarea acestuia se vor inspira după modelul austriac. În 2014, CNAS şi-a luat angajamentul să plătească datoriile externe. Cristian Busoi a menționat faptul că pentru plăţile externe a fost alocată suma de 585 milioane de lei, care va acoperi toate datoriile pe care le avem către statele membre. În viitor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va coopera cu specialiştii austrieci pentru implementarea cardului electronic de sănătate în România. De asemenea, campania de promovare a cardului electronic se va inspira după modelul austriac, scrie paginamedicala.ro.
Cristian Busoi, preşedintele CNAS a avut o întâlnire cu Rainier Schmidradler, managerul de proiect al cardului electronic în Austria, care a făcut o prezentare a funcţionării cardului electronic în această ţară.
Introducerea E-cardului în Austria a început în anul 2005, iar efectele nu au întârziat să apară. Sistemul de sănătate a devenit mult mai eficient, iar birocraţia a fost cu mult redusă.
Serviciile medicale din afară României, decontate
În a doua etapă a vizitei, preşedintele CNAS şi-a luat angajamentul faţă de oficialii din Austria că România va închide în anul 2014 toate datoriile existente pentru serviciile medicale de care au beneficiat pacienţii romani pe teritoriul acestei ţări.
În acest fel vom evita riscul de a plăti eventuale penalităţi, dar şi posibilele situaţii în care spitale sau furnizori de servicii de sănătate din Austria îşi vor arăta rezervă în a trata pacienţi romani în baza cardului european de sănătate şi a formularului E112/S2.
Cristian Busoi a prezentat bugetul alocat CNAS pentru anul următor şi a menţionat faptul că pentru plăţile externe a fost alocată suma de 585 milioane de lei, care va acoperi toate datoriile pe care le avem către statele membre.
Vizita preşedintelui CNA