Ţestoase enorme, de mărimea unor automobile şi care ucid, şerpi enormi...
Plus cai mărunţi, de mărimea unor pisici. Aşa arăta fauna Terrei în urmă cu 55 de milioane de ani, în timpul unei perioade foarte calde.
Acum, oamenii de ştiinţă prevăd că schimbări asemănătoare ar putea apărea din nou, dacă actualul proces de încălzire globală va continua, după cum nota Daily Mail.
Au crescut
Câţiva cercetători americani care studiază relaţia dintre talia animalelor şi schimbările climatice susţin că există o legătură clară între încălzirea globală şi existenţa unor fosile neobişnuite de animale.
Jonathan Bloch, paleontolog în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Florida, a studiat fosilele datând dintr-o perioadă numită Maximul Termic Palocen-Eocen (PETM), acum 55 de milioane de ani, când temperaturile la nivel global au crescut cu 6 grade Celsius în cursul a 200.000 de ani.
În asemenea perioade de încălzire puternică a climei, au trăit pe Pământ animale de mărimi neobişnuite faţă de rudele lor care le-au urmat şi le-au precedat: o ţestoasă de mărimea unui automobil Smart, descoperită pe actualul teritoriu al Columbiei, sub forma unor fosile vechi de 60 de milioane de ani (numită Carbonemys cofrinii, avea carapacea lungă de 172 cm, era prădătoare şi putea ataca inclusiv animale mari, precum crocodilii); şerpi enormi, inclusiv cel mai mare şarpe descoperit vreodată, Titanoboa cerrejonensis, ale cărui fosile au fost descoperite în America de Sud, şi care avea greutatea de 1,25 tone, lungimea de aproape 13 metri şi ar fi putut înghiţi animale de mărimea unei vaci.
Relaţie efect-cauză
Oamenii de ştiinţă cred că o combinaţie de schimbări survenite în ecosisteme, inclusiv reducerea numărului prădătorilor (după dispariţia dinozaurilor şi a altor mari prădători, în urmă cu 65 de milioane de ani), habitate exti