În ultimele luni, CIA şi Pentagonul au demarat o campanie puternică pentru a convinge Departamentul de Stat să nu mai permită ageţiei spaţiale a Rusiei, Roscosmos, să construiască staţii de monitorizare pentru că, de fapt, acestea ar fi folosite pentru a spiona Statele Unite ale Americii.
Clădiri de dimensiuni medii sau mici, cu antene pe acoperiş, înconjurate de garduri din sârmă ghimpată. Nimic care să bată la ochi, nimic mascat, ci doar staţii de monitorizate amplasate de Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, pe teritoriu american. Însă Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Pentagonul ar fi convins deja Departamentul de Stat să împiedice construirea a mai bine de 10 astfel de staţii în ultimele luni, potrivit unor surse oficiale citate de cotidianul american „The New York Times”.
Motivul este că serviciile americane cred că aceste staţii sunt folosite în realitatea pentru a spiona Statele Unite şi de a-şi optimiza armamentul. Moscova susţine că are nevoie de aceste staţii în SUA pentru a optimiza versiunea rusă a Sistemului de Poziţionare Globală (GPS), bazat pe o reţea de sateliţi americani care ghidează deopotrivă rachetele către destinaţie şi oamenii cu smartphone-uri către cel mai apropiat hotel sau mall.
„(Ruşii - n.r.) nu vor să mai depindă de sistemul american şi cred că sistemul lor, asemănător celui GPS, va fi preferat de industrii şi de alte aplicaţii. Ei simt că pierd avantaj tehnologic în faţa americanilor într-un segment important. Să ne uităm doar ce a făcut sistemul GPS pentru traficul aerian şi pentru telefoanele oamenilor din întreaga lume”, explică un fost oficial din cadrul Biroului pentru Spaţiu şi Tehnologie Înaltă al Departamentului de Stat.
Intenţiile ruşilor sunt doar cele mai recente dintr-o cursă internaţională în care sunt înscrise deja China şi UE pentru a-şi perfecţiona propriile sistem