Ideea i-a venit lui Jorge Odon in timp ce dormea. Cumva, in subconstient, el a facut legatura intre clipul video pe care in vazuse pe Youtube si in care era explicat modul in care cineva poate scoate un dop cazut intr-o sticla si o metoda similara care ar putea ajuta la scoaterea unui bebelus blocat in canalul nasterii.
In varsta de 59 de ani, Odon, un mecanic auto din Argentina, a creat primul prototip in bucatarie folosind un borcan de sticla pe post de uter, o papusa pe post de copil, un sac din material textil si o maneca.
Desi pare greu de crezut, ideea care a fost pusa in practica in bucatarie a primit aprobarea de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar acum, o companie americana specializata in domeniul tehnologiilor medicale a autorizat crearea dispozitivului.
Folosind dispozitivul Odon, un medic strecoara o punga de plastic in interiorul unei maneci de plastic lubrifiate care este fixata in jurul capului copilului. Apoi, in maneca se introduce aer pentru ca aceasta sa se umfle si sa prinda capul copilului, in timp ce medicul trage punga de plastic pana ce copilul este scos afara.
Acum, specialistii sustin ca tehnica are un potential enorm de a salva copiii din tarile sarace si poate chiar de a reduce numarul nasterilor prin cezariana.
Aproximativ 10% din cele 137 de milioane de nasteri care au loc anual sufera complicatii serioase. Mai mult, aproximativ 5,6 milioane de copii sunt nascuti morti sau mor imediat dupa nastere. In acelasi timp, 260.000 de femei mor anual in timpul nasterii. Distocia, care poate aparea atunci cand capul copilului este prea mare pentru a putea iesi singur, este unul dintre factorii care pot complica grav o nastere.
Desi, dispozitivul Odon Device va trebui sa fie supus unor noi teste, medicii sustin ca acesta pare a fi mai sigur pentru moase care dispun de un minimum de pregatire me