Optimismul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în privinţa impactului redus pe care în vor avea asupra inflaţiei noile taxe şi impozite anunţate de guvernul Ponta, nu i-a convins pe reprezentanţii celor mai importante companii locale. Aceştia se aşteaptă la scumpiri impotrtante în perioada următoare.
“Introducerea noilor taxe, în special cele referitoare la accize, redevenţe şi cele pe construcţii, vor avea un impact negativ asupra indicatorilor macroeconomici, cu efecte directe şi asupra nivelului de trai al românilor”, afirmă Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei “Forumul Investitorilor Autohtoni 2013” (FIA), într-un comunicat remis după în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 102/2013 privind modificările la Codul Fiscal.
Astfel, anticipează investitorii locali, creşterea accizării la carburanţi va avea un efect cumulat, “la pompă”, de 0,5 lei/litru. În acelaşi timp, majorarea redevenţelor la resurse minerale, inclusiv la cărbune, va conduce la creşterea preţului final al energiei electrice. În România, circa 30% din electricitate este obţinută utilizând lignit şi huilă. În condiţiile în care materia primă reprezintă aproximativ 70% din costurile de producere a electricităţii, o majorare a redevenţelor la cărbune se va resimţi direct în preţul final.
Scumpiri în lanţ după creşterea preţurilor la energie
“De asemenea, impozitul pe construcţii speciale se va reflecta în preţul final al energiei. Conform reglementărilor în vigoare, taxele, impozitele, contribuţiile la fonduri speciale etc. sunt costuri preluate direct în tariful de distribuţie şi transport al energiei şi gazelor naturale, ceea ce înseamnă că se va reflecta în preţul plătit de consumatorul final. Totodată, un impozit de 1,5% pe hidrocentrale, termocentrale etc. se va reflecta în preţul electricităţii produse de ac