Jurnalistul George Mihai, reporter special al ştirilor Kanal D, culege reţete culinare din bătrâni şi a împărtăşit cititorilor Evenimentului culinar câteva din experienţele acumulate în timpul călătoriilor sale, în lungul şi latul ţării. Sursa: „ȚARA ÎN BUCATE”
George Mihai, reporter special Kanal D, culege reţete culinare din bătrâni. Jurnalistul spune că, în urmă cu trei ani, când s-a format echipa emisiunii de reportaje "Asta-i, România!" şi filma materiale prin ţară, îl atrăgea modul arhaic în care oamenii de la sate îşi preparau bucatele. Aşa s-a născut "Ţara în bucate", o "rubrică de tradiţii culinare" din emisiunea "Asta-i, România!".
Printre primele descoperiri culinare s-au numărat plăcintele pe lespede şi berbecuţul haiducesc. "Mieii sacrificaţi ajung din nou în propria blană, sunt înveliţi apoi în lut şi copţi în groapa cu jar vreo jumătate de zi".
Reţete inedite
Experienţele nu sunt lipsite de peripeţii. "Ni se mai întâmplă tot felul de minuni. Să verşi ceaunul cu ciorbă când e aproape gata sau să povesteşti despre o tocăniţă de viţel de lapte cu mămăligă cu barabule şi să ajungi să plângi descoperind emoionanta poveste de viaă a celor care ne-au poftit la masă: "Anastasia (Năstăsuca) Candrea şi Neculai (Nicuşor) Candrea, din Poiana Negri, jud. Suceava se iubesc şi acum şi dau lecţii de viaţă prin poveştile lor". Năstăsuca a fost "bucătăreasă şefă", un fel de socăciţa maramureşeană, femeia care se ocupa de mâncarea la nunţi şi cumetrii. De la ea, George a aflat reţeta tocăniţei de viţel servită cu mămăligă cu barabule.
"Toată lumea a auzit de pâinea ardelenească cu cartofi, dar patina lume a auzit de mămăliga cu barabule. Se fierb cartofii, se pasează, se pun în ceaun cu apă şi se dau la foc zdravăn deasupra unei plite încinse. Apoi se adaugă mălaiul. E de o consistenţă aparte şi este o reţetă foarte veche. Totul este însă un