Administrarea catastrofală a societăţilor aflate în subordinea Primăriei Iaşi aduce prejudicii uriaşe statului român.
Municipalitatea ieşeană a ajuns deja la al treilea eşec managerial de calibru, pe care-l „va rezolva“ prin insolvenţă, aceeaşi metodă la care a apelat în ultimii ani şi în cazurile clubului de fotbal Politehnica Iaşi şi a societăţii de termoficare a oraşului, SC CET SA.
Acum a venit rândul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iaşi, entitate aflată în subordinea Consiliului Local Iaşi, care a acumulat numai până la sfârşitul anului 2012 datorii cumulate cifrate la 200 de milioane de lei. Într-un singur an, RATP a înregistrat pierderi de 11,5 milioane de lei, iar datoriile totale către bugetul de stat consolidat şi cel local se ridică la 145 de milioane de lei.
Demisie azi, reangajare mâine
Consilierii locali din Iaşi şi-au dat încă din luna iunie votul pentru înfiinţarea Companiei de Transport Public Iaşi (CTPI), societate curăţată fiscal care înlocuieşte falimentarul RATP. Cel mai probabil, procedura de insolvenţă va fi declanşată la RATP până la finalul lui 2013. Deocamdată, şefii CTPI se află în plin proces de concediere a tuturor celor 1.390 de angajaţi ai RATP, care au fost invitaţi să-şi dea demisia pentru a fi reangajaţi la noua societate.
În cursul acestei săptămâni va avea loc şi concursul pentru ocuparea postului de director. Până ieri (18 noiembrie), în ultima zi disponibilă pentru depunerea dosarelor, se înscrisese la concurs doar Maricel Ghercă, actualul director al RATP. Conform tuturor probabilităţilor, tot Ghercă va rămâne manager şi în continuare.
Pasul următor, care ar trebui să primească din nou girul consilierilor locali, este transferarea patrimoniului RATP către Consiliul Local şi retransferarea acestuia către CTPI. „Indicatorii financiari spun că nivelul activelor este