Valoarea mare a ajutorului de şomaj nu conduce la o demotivare în căutarea unui loc de muncă, sugerează un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Edinburgh în 28 de ţări din Europa, România aflându-se în coada clasamentului în privinţa valorii ajutorului.
Cercetătorii scoţieni au constatat că valoarea ajutorului de şomaj "nu are efect" asupra stării de bine a celor fără un loc de muncă. De asemenea, ei au constatat că unele ţări, cu cele mai generoase ajutoare, au unii dintre cei mai trişti cetăţeni fără un loc de muncă şi vicevresa, relatează BBC News online.
Studiul a comparat modul în care lipsa unui loc de muncă afectează nivelul de satisfacţie faţă de viaţă al oamenilor. Astfel, cercetătorii au constatat că Luxemburgul şi Suedia se află în primul sfert al clasamentului întocmit atât în privinţa nivelului valorii ajutorului, cât şi al insatisfacţiei în rândul celor fără un loc de muncă.
Invers, România şi Bulgaria se află în ultimul sfert al clasamentului în ceea ce priveşte nivelul valorii ajutoarelor de şomaj, însă persoanele fără un loc de muncă din aceste ţări sunt cele mai puţin afectate şi, respectiv, antepenultimele cele mai afectate.
Raportul sugerează că unii factori culturali şi demografici au influenţat nivelurile satisfacţiei faţă de viaţă a persoanelor fără loc de muncă. A nu avea un loc de muncă într-o ţară cu o populaţie mai bătrână şi cu mai puţin oameni care muncesc la bătrâneţe are un impact negativ proporţional mai puternic asupra stării de bine persoanle decât nivelul valorii ajutorului de şomaj.
Lucrurile stau la fel în cazul nivelului mare al inflaţiei şi inegalităţii veniturilor, sugerează studiul. A nu avea un loc de muncă în Germania afectează starea de bine a persoanei în mod semnificativ mai mult decât oriunde altundeva în Europa, potrivit raportului. Insatisfacţia faţă de viaţă în rân