Consumul regulat al bauturile carbogazoase indulcite poate antrena modificari periculoase la nivelul creierului, arata rezultatele unui nou studiu.
Studiul in cauza apartine cercetatorilor australieni de la Universitatea Macquarie din Sydney si a fost efectuat folosindu-se animale de laborator: o grupa de sobolani a primit timp de 26 de zile apa indulcita cu zahar (continut comparabil cu cel din bauturile carbogazoase), iar o alta grupa a primit apa simpla. Apoi, timp de sapte zile ambele grupe au primit apa simpla, potrivit New Scientist.
La sfarsitul perioadei de observatie, cercetatorii au constatat ca sobolanii hraniti cu apa indulcita in prima parte devenisera hiperactivi, iar la examinarea unor tesuturi din creierul acestora s-au observat transformari asemanatoare cu cele produse in cazul unor boli grave (cancer, Alzheimer, schizofrenie). Modificari de comportament sau la nivelul proteinelor din creier nu au fost observate la sobolanii care primisera doar apa.
Desi in studiu au fost folosite animale de laborator, cercetatorii considera ca rezultatele pot fi aplicabile si la om, tragand un semnal de alarma in ceea ce priveste influentarea sanatatii mentale prin consumul de bauturi carbogazoase indulcite cu zahar.
"Cercetarile noastre sugereaza ca un consum pe termen lung de bauturi indulcite cu zahar, in loc de apa, poate determina schimbari nedorite ale comportamentului si modificari chimice profunde in creier", spune Jane Franklin, unul dintre autorii studiului.
Daca aceasta cercetare s-a axat pe efectele asupra creierului, studii anterioare au aratat ca un aport mare de sucuri indulcite poate avea un rol in cresterea in greutate, diabet, fragilitate a oaselor, cancer de pancreas si prostata, slabiciune musculara, probleme cardiovasculare, potrivit 7sur7.be.
Sfatul cercetatorilor? Pentru s