Primăria amână prezentarea listei cu clădirile care necesită intervenţii urgente la faţade, aşa că vieţile oamenilor sunt puse în pericol pe trotuarele din zona centrală. Chiar astăzi, bucăţi din clădirea Direcţiei de Finanţe au căzut pe trotuar, din fericire fără să facă victime. Numeroase alte clădiri vechi prezintă crăpături uriaşe.
Mai multe bucăți din clădirea Direcției de Finanțe s-au desprins din streașină. Un echipaj de pompieri a fost chemat să intervină. Zona a fost împrejmuită.
Conducerea Direcției de Finanțe spune că va lua măsuri pentru ca incidentul să nu se repete.
"Imi pare rau de incident. Am luat masuri de ingradire a zonei si vom vedea sa remediem situatia sa verificam celelalte ornamente de sub streasina pentru a nu se repeata asemenea incident", a spus Mihai Costin, director Finante Cluj.
PNL i-a solicitat săptămâna trecută primarului să prezinte lista cu clădirile care au nevoie de refaţadizare.
Între timp, primarul Emil Boc a plecat la Bruxelles, unde jurizează concursul pentru capitală europeană a tineretului 2016. Lista clădirilor deteriorate este încă în lucru.
"Programul de refatadizare este in acest moment in faza de finalizare a listei de inventar care sa stabileasca exact etapele de urgenta pentru fiecare imobil in parte pe zona de protectie a monumentelor. Dupa finalizarea listei se va trece la sesizarea proprietarilor", a declarat Oana Buzatu, purtator de cuvant la Primaria Cluj-Napoca.
Proprietarii ar urma să primească somații să repare fațadele pe banii lor. Aceștia au și posibilitatea să primească finanțare de la Primărie, pe care apoi să o returneze eșalonat.
Potrivit planului Primăriei, în prima fază, de urgență, vor fi incluse puțin peste 100 de clădiri din centrul istoric al Clujului.
Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan