Vezi
Romania se afla pe unul dintre primele locuri din Europa in ceea ce priveste cazurile depistate de infectie cu virus hepatic, potrivit specialistilor, iar numarul acestora este in continua crestere. Mai grav este insa faptul ca rata de vindecare este foarte scazuta in cazul persoanelor cu hepatita B sau C, iar uneori, virusul hepatic poate aparea din nou chiar si la cativa ani dupa terminarea tratamentului.
Un simplu test de sange poate scoate la iveala o infectie cu hepatita, insa medicii arata ca, de cele mai multe ori, acestea sunt diagnosticate dupa ani intregi in care persoanele traiesc cu infectia in corp si nu stiu acest lucru. De multe ori, infectia cu virusul hepatic nu prezinta simptome acute, iar acest lucru duce tocmai la o diagnosticare tardiva . In plus, numarul cazurilor de hepatita B si C este in continua crestere, in Romania.
„Cert este ca numarul lor a crescut foarte mult si ceea ce am observat, mai ales la pacientii cu virus hepatic B, rata de vindecare este foarte scazuta. Asta inseamna ca un pacient infectat cu virus hepatic B, chiar si dupa tratamentul pe care il tine timp de 3, 4 sau 5 ani si, la un moment dat, poate fi declarat ca si vindecat, exista un risc destul de mare ca dupa 2-3 ani de la stoparea tratamentului, acel pacient sa dezvolte iarasi virusul hepatic”, a explicat reprezentantul medical al unei companii farmaceutice, Alice Ungureanu.
Cele mai noi teme cu privire la virusul hepatic, prezentate la Congresul de Histologie, au fost dezbatute in cadrul cursului de perfectionare organizat saptamana trecuta in Baia Mare de catre Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie. Medicii care au participat la conferinte au discutat despre importanta urmaririi evolutiei pacientului pe termen mediu sau lung.
„Vrem sa ii pregatim pe toti cei care participa si sa ii sustina pe pacienti si s