Marţi, 12 noiembrie a.c., la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc lansarea volumului Traian Moldovan – 75, un documentar biobibliografic aniversar, realizat de Aristiţa Borbei şi Liana Pop în cadrul Serviciului de Informare Bibliografică şi Documentară a bibliotecii. Evenimentul a fost dublat de vernisajul unei expoziţii ce grupează câteva lucrări din vasta creaţie a sculptorului Traian Moldovan.
Traian Moldovan s-a născut la 23 august 1938, în satul Chidea din judeţul Cluj. În 1965, a absolvit studiile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca profesor pe maestrul Romul Ladea. După un an de la absolvire, s-a stabilit la Baia Mare.
De-a lungul timpului, Traian Moldovan a participat la numeroase tabere de creaţie, a realizat numeroase expoziţii personale şi a participat la şi mai multe expoziţii de grup în ţară şi în străinătate. Foarte multe dintre creaţiile domniei sale se află în patrimoniul unor muzee din ţară şi străinătate (Argentina, Bulgaria, Canada, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi Ungaria), în colecţii particulare, sau sunt monumente de for public. Traian Moldovan a condus o vreme filiala locală a Uniunii Artiştilor Plastici din România, ocupând pentru o perioadă de timp funcţia de consilier şef al Inspectoratului pentru Cultură al judeţului Maramureş.
Considerat o personalitate complexă a artei băimărene şi unul dintre cei mai importanţi artişti ai spaţiului cultural românesc, maestrul Traian Moldovan a creat o operă a cărei valoare este unanim recunoscută, apreciată şi admirată de criticii de artă, artiştii contemporani, dar şi de simpli iubitori de artă.
O operă încărcată de puritate Şi poezie, de lumină şi vigoare„Parcurgerea amplei opere a maestrului Traian Moldovan relevă o ev