Criza financiară se simte tot mai mult în buzunarul sălăjenilor. Nu doar persoanele care au rămas fără un loc de muncă au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea achita ratele la bănci sau facturile la întreţinere ci şi pensionarii, care încă se pot baza lunar pe un venit sigur.
Sute de pensionari din întreg judeţul sunt executaţi silit. Lunar, pensia lor este mai mică cu câteva sute sau zeci de lei pentru că nu au reuşit să-şi onoreze împrumuturile la timp. Din păcate, numărul lor este în creştere de la o lună la alta, creştere pe care o confirmă şi reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj. Potrivit unor informaţii furnizate de Daniela Maxim, coordonator compartiment plăţi şi prestaţii CJP Sălaj, în cursul lunii octombrie 2013 în evidenţele instituţiei au fost 698 de pensionari cu popriri pe pensii, valoarea datoriilor pe care aceştia o au faţă de diverse instituţii fiind de 100.367 de lei. Potrivit reprezentantului CJP Sălaj, numărul vârstnicilor cărora, în baza unei sentinţe judecătoreşti, li s-a făcut popriri pe venit, a fost în creştere în luna octombrie comparativ cu luna anterioară. În cursul lunii septembrie numărul pensionarilor executaţi silit, din cauza datoriilor, a fost de 686 de persoane, datoriile lor fiind de peste 100.900 de lei. În foarte multe cazuri, pensionarii sălăjeni sunt datori băncilor sau altor instituţii de împrumut, însă sunt şi cazuri în care vârstnicii, din cauza unor pensii foarte mici nu au reuşit să-şi achite la timp datoriile faţă de stat, impozite şi taxe locale şi astfel statul, ca să-şi recupereze datoria, i-a executat.
După cum explicat, Florian But, directorul adjunct al instituţiei, reţinerea din pensia unui pensionar datornic nu poate depăşi mai mult de o treime din valoarea totală a pensiei – 30 la sută, chiar dacă pe un venit sunt două popriri. Cert este faptul că în Sălaj sunt pensionari beneficia