Epidemiologii au în faţă două noi provocări, coronavirusurile şi derivatul din tulpina aviară H7N9, care determină îmbolnăviri cu rată de fatalitate de peste 60%.
Evenimentul care îi reuneşte anual pe epidemiologii din ţară, petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, a fost un nou semnal în privinţa circulaţiei coronavirusurilor şi a unei noi tulpini de virus gripal derivat din tulpina aviară H7N9.
Coronavirusurile au făcut deja zeci de victime în lume, determinând forme benigne de îmbolnăvire MRS –CoV, dar cu rată de fatalitate de peste 60%. Este vorba de un virus patogen, virulent, care a apărut de peste 6 luni în Arabia Saudită. Cât despre noua tulpină de virus gripal derivată din aviară, se ştie că are potenţial mare de „reasortare”, crescând riscul de a dezvolta forme rezistente.
Epidemiologii se află acum în faza în care fac cunoscut sistemului de sănătate faptul că circulă aceste tulpini patogene. Se prezintă tabloul clinic, astfel încât în condiţiile în care într-o unitate sanitară se semnalează simptomatologie compatibilă cu coronavirusul să se aplice procedura convenită la nivelul OMS.
Despre coronavirusuri s-a vorbit prima dată în luna februarie a acestui an, când Direcţia de Sănătate Publică a anunţat medicii clinicieni şi medicii de laborator. Diagnosticul, deşi nu este la îndemâna oricui, poate fi confirmat în urma recoltării şi analizei în laborator a probelor exudat nasofaringian şi aspirat traheobronşic.
Simptomatologia este comună cu a infecţiilor respiratorii, formele de boală putând însă duce la deces. Deşi în România nu s-a semnalat nicio suspiciune, îngrijorarea există, spun surse autorizate din cadrul DSP.