De milioane de ani sta ascuns sub gheata groasa a Antarcticii, insa doar acum oamenii de stiinta l-au descoperit. Daca ar iesi la suprafata, efectul acestuia ar putea pune in pericol Antarctica si chiar intreaga lume. In cazul producerii eruptiei vulcanului activ de sub gheata, consecintele sunt greu de cuantificat.
Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Colorado, Statele Unite au descoperit in premiera deplasarea magmei, a unui vulcan aflat departe de coasta Antarcticii, la o distanta de peste 100 de kilometri, potrivit Live Science.
Daca vulcanul din Antarctica ar erupe, el ar topi stratul de gheata de pe sol, imediat dupa iesirea lavei. Insa, oamenii de stiinta sunt ingrijorati, datorita faptului ca ei nu sunt siguri de ceea ce s-ar putea intampla ulterior.
In Islanda, eruptiile vulcanilor pot topi ghetarii, provocand inundatii masive. Insa, in Antarctica gheata de deasupra vulcanului are mai mult de un kilometru grosime.
"Cum ar putea reactiona fluxurile de gheata din regiunea vestica a Antarcticii la o eruptie care s-ar petrece la o distanta de 100 de kilometri sau mai mult fata de linia de coasta, este o intrebare fara raspuns, deocamdata", a declarat Stefan Vogel, glaciolog de la Divizia australiana a Antarcticii.
Ceva se construieste sub gheata, la o adancime de 1.000 de metri
Vulcanul a fost descoperit intr-un mod norocos. Oamenii de stiinta au lucrat in Antarctica la proiectul POLENET, destinat cercetarii mantalei Pamantului. In ianuarie 2010 si in martie 2011, in regiunea Marie Byrd Land, s-au produs doua serii de cutremure, la o adancime cuprinsa intre 25 si 40 de kilometri.
"Este o poveste interesanta. Desi nu au existat semne asupra unei explozii, am descoperit o umflatura la o adancime de 1.000 de metri sub gheata, ceea ce ne sugereaza faptul ca vulcanul a er