Un studiu realizat de Comisia Europeană în perioada mai-iunie 2013 a scos la iveală informaţii legate de consumul de antibiotice al românilor şi al celorlalţi europeni şi despre cât de bine informaţii sunt ei în legătură cu consumul de antibiotice. Prin comparaţie, românii consumă mai multe antibiotice decât ceilalţi europeni şi sunt mai puţin informaţii în legătură cu modul lor de administrare.
La întrebarea "Aţi luat antibiotice pe cale orală (sub formă de tablete, pudră sau sirop) în ultimele 12 luni?", 47% dintre români au răspuns "da", faţă de 35% dintre europeni, iar 53% dintre români au răspuns "nu", faţă de 65% dintre europeni.
Din totalul românilor care au răspuns "da", 40% sunt bărbaţi, iar 54% sunt femei. Mai mult, 44% dintre românii care au răspuns "da" au vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, 45% dintre ei au între 25 şi 39 de ani şi 49% dintre ei au între 40 şi 54 de ani, iar 50% au peste 55 de ani.
CITEŞTE ŞI: Un antibiotic pentru amigdalită şi bronşită creşte riscul de moarte subită
La întrebarea "Cum aţi ajuns să luaţi antibioticele?", 75% dintre români au spus că le-au obţinut cu ajutorul unei reţete medicale, 5% au spus că le-au fost administrate de un medic, 18% le-au obţinut, făra prescripţie, de la farmacie.
La aceeaşi întrebare, 87% dintre europeni au obţinut antibioticele cu ajutorul unei reţete medicale, 8% au spus că le-au fost administrate de un medic, iar 3% le-au obţinut, fără prescripţie, de la farmacie.
La întrebarea "Care a fost motivul pentru care aţi luat antibiotice ultima dată?", 12% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze bronşita, faţă de 18% dintre europeni. 26% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze gripa, faţă de 18% dintre europeni. 35% dintre români au spus că au luat antibiotice ca să trateze răceala, faţa de 13% dintre europeni. 6% dintr