O propunere legislativa controversata initiata de doi deputati UDMR a trecut tacit de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie votata de Senat. Daca legea ar fi adoptata, limba maghiara ar deveni a doua limba de comunicare in justitie, iar magistratii de etnie maghiara vor putea sa isi aleaga zonele unde sa profeseze.
Concret, deputatii Arpad-Francisc Marton si Andra-Levente Mate au propus cateva modificari si completari ale legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, sperand sa inlocuiasca limba in care sunt redactate documentele din dosarele aflate pe rolul unor instante unde minoritatile au o pondere de cel putin 20%, dar si sa modifice o parte dintre examenele pe care le dau magistratii, scrie Avocatura.com.
Mai mult, propunerea 273/2013 de modificare a Legii 303/2004 introduce un nou alineat conform caruia "judecatorii stagiari si procurorii stagiari care au sustinut cu succes un examen de cunoastere a limbii unei minoritati nationale pot solicita cu precadere numirea la judecatoriile in raza carora minoritatea respectiva are o pondere semnificativa".
In plus, cei doi deputati UDMR vor ca la instantele si unitatile de parchet pe a caror raze o minoritate nationala are o pondere mai mare de 20% sa fie numiti doar magistratii care cunosc acea limba minoritara. De asemenea, initiatorii propun eliminarea din lege a prevederii conform careia "Procedura judiciara se desfasoara in limba romana", urmand sa se specifice clar doar ca "actele procedurale se intocmesc in limba romana".
Propunerea legislativa a fost avizata negativ de Guvern, dar si de Consiliul Superior al Magistraturii, in conditiile in care, in prezent, justitiabilii au deja posibilitatea sa se exprime in fata unui tribunal in limba materna, prin intermediul unui interpret.
Probabil neconsiderandu-l suficient de important, Camera Deputatilo