Turiştii străini, dar şi cei români au investit chiar şi 100.000 de lei într-o lună pe obiecte tradiţionale româneşti
Au trecut mai bine de 20 de ani de la Revoluţia din 1989 ca să realizăm că tradiţiile şi obiceiurile noastre sunt la mare căutare. A fost nevoie de prezenţa a mii şi mii de turişti străini pe meleagurile noastre, care să aprecieze valorile noastre, ca apoi să ne dăm seama de bunurile pe care le deţinem.
Una dintre instituţiile care a venit în întâmpinarea amatorilor de obiecte tradiţionale româneşti este Muzeul de Artă Populară din Constanţa, care a realizat într-o lună şi vânzări în valoare de 100.000 de lei prin intermediul unui spaţiu special amenajat. Muzeograful Ioana Tömpe spune că în incinta muzeului constănţean funcţionează un spaţiu destinat desfacerii obiectelor realizate de meşteri populari din toate zonele etnografice ale ţării, precum şi obiecte de costum popular oferite spre vânzare de către familii de ţărani. Еforturile reprezentanţilor muzeului pentru aprovizionarea permanentă a standului cu vânzare urmăresc două aspecte. Este vorba despre selectarea categoriilor de obiecte şi a centrelor de provenienţă pentru păstrarea tradiţiilor meşteşugăreşti, precum şi educarea gustului publicului pentru achiziţionarea unor produse autentice şi tradiţionale româneşti, a mai spus Ioana Tömpe. În acest stand special amenajat se găsesc spre comercializare diferite obiecte din toate genurile artei populare ale căror preţuri pornesc de la 7 lei şi pot ajunge până la 1.200 de lei.
Preţurile meşteşugurilor populare
Cei interesaţi pot cumpăra de aici ceramică decorativă cum ar fi farfurii, castroane, străchini, căni, dar şi ceramică de uz gospodăresc de tipul oalelor de sarmale şi a ulcioarelor din cele mai renumite centre de olărit tradiţionale din Vâlcea, Arad, Bihor, Marmureş, Olt şi Suceava. Preţurile pentru acestea avariază î