O prelegere publică ţinută de omul de afaceri şi fostul prim-ministru la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Câte modele de dezvoltare economică ar putea funcţiona în Moldova? Care ar fi cele mai eficiente şi care ar fi cele mai potrivite? Întrebări la care a încercat să dea un răspuns astăzi, într-o prelegere omul de afaceri şi fost premier Ion Sturza. „Interesul guvernanților moldoveni este să ofere o viață decentă pentru propriii cetăţeni”, a opinat fostul prim-ministru Ion Sturza în cadrul prelegerii publice ţinute la Academia de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, omul de afaceri crede că autorităţile ar trebui să depună eforturi pentru a aduce economia naţională la nivelul celei din Europa, fără să mai balanseze între Est şi Vest. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu, a fost prezentă la prelegerea „Modele economice de dezvoltare a Republicii Moldova” şi relatează:
Fostul premier Ion Sturza a recunoscut în faţa savanţilor Academiei de Ştiinţă că ideile pe care le-a prezentat la prelegere se bazează pe experienţa sa de om politic şi om de afaceri. În timpul discursului, Ion Sturza şi-a „presărat cenuşă pe cap”, observând că în 1999, când a fost în fruntea Guvernului, a făcut greşeala de a se gândi mai mult la cifre şi politici economice, decât la oamenii simpli. Greşeală pe care i-a îndemnat pe actualii guvernanţi să nu o repete:
x „Dezvoltarea unei ţări nu poate fi apreciată doar prin categorii economice. Greşeala fundamentală care am făcut-o eu, în 1999, şi echipa guvernamentală este că noi ne-am gândit doar în categorii economice: PIB, locuri de muncă, export, stabilitate macroeconomică, noi nu am văzut că, de fapt, dezvoltarea înseamnă cu mult mai mult şi dezvoltarea, în primul rând, înseamnă investiţia în om. Asta înseamnă sănătate, învăţământ, calitatea vieţii. Deci, doar prin această convergenţă între noţiuni economice şi